17/03/2016 12 Mòduls SEO per a Drupal imprescindibles

Fa unes setmanes vèiem què són els mòduls en Drupal i els diferents tipus que existeixen. Avui volem anar un pas més enllà i ens endinsem en el món dels mòduls SEO per Drupal.

Drupal és un dels millors CMS per millorar el SEO de la teva web. D'una banda, és una eina molt flexible, ideal per al món tan canviant del SEO, i de l'altra, ofereix una gran quantitat de mòduls SEO que permeten configurar fins al més mínim detall.

És clar que el fet d'instal·lar i configurar diferents mòduls SEO per Drupal no assegura l'èxit en el posicionament web ja que sempre cal comptar amb una bona estratègia de paraules clau que s'adapti als objectius del web.

Aquí mostrem la nostra llista de mòduls SEO imprescindibles per Drupal:

1. URLs netes

Al SEO, és molt important que les vostres URLs siguin netes i "amigables", és a dir, que descriguin el contingut de la pàgina i no continguin caràcters especials. Per això recomanem:

 • Pathauto: Genera automàticament una URL (alias) a partir del títol de la pàgina o el patró que definim. 
 • Transliteration: Neteja les URL substituent caràcters especials i accents. 
 • ClearPagination: Neteja les URLs de paginacions de manera simple.  

2. Rendiment i velocidad de càrrega

La velocitat de càrrega d'una web influeix tant en la indexació i posicionament com en l'experiència d'usuari. Per això és un factor de ens hem de prendre molt seriosament, especialment en dispositius mòbils, on la velocitat disminueix notablement. Abans de res, recomanem activar les Memòries cau: Per evitar que Drupal reconstrueixi cada vegada tot l'HTML necessitem activar les memòries cau en la mateixa configuració de Drupal. Hem d'anar a Configuració> Rendiment> Memòria cau de blocs i Memòria cau de pàgines per a usuaris nous.

Aquests són alguns dels mòduls que donaran un major rendiment en el teu Drupal:

 • Image API optimize: Un dels millors mòduls per reduir la mida de les imatges sense perdre qualitat. 
 • CSS Embed Images: Per incrustar les imatges de fons a l'arxiu CSS, millorant bastant la velocitat de càrrega. 

3. Sitemap en Drupal

El mapa del ajuda als motors de cerca a trobar i rastrejar totes les pàgines de la teva web. Per crear de manera automàtica un arxiu mapa del web recomanem el mòdul XML Sitemap.

 • XML Sitemap: El millor mòdul per generar un mapa del lloc que s'actualitza de manera automàtica i proporciona informació als cercadors sobre la prioritat de cada pàgina o la freqüència d'actualització.

4. Configuració de metatags

Els meta tags serveixen per informar els cercadors de les paraules clau més importants del lloc. Google o Bing, entre d'altres motors, utilitzen aquesta informació per classificar i mostrar les pàgines en funció de les recerques dels usuaris. Per facilitar aquesta tasca recomanem:

 • SEO Checklist: Revisa cada cop que es desa un contingut si es ccompleixen certs atributs en SEO, com la densitat de paraules clau o els atributs ALT de les imatges.
 • Metatag: Proporciona automàticament metadades estructurats a totes les pàgines, el que estalvia força temps. També podem modificar metadades en pàgines concretes si fos necessari com a meta descripcions o títols.
 • SEOTools: És una eina molt completa d'eines SEO que inclou des de la recerca de paraules clau i optimització de contingut fins a la gestió d'enllaços, millores en l'arquitectura o la integració amb Google Analytics. Una eina tot en un del SEO de Drupal.

5. Evitar contingut duplicat

Un dels problemes més típics en SEO és el contingut duplicat en una mateixa web de manera inconscient. Per exemple, quan diferents URL apunten a un mateix contingut (com quan es creen àlies) o quan s'indexen paginacions i altres variables. En aquests casos utilitzem:

 • Global Redirect: Genera redireccions 301 automàtiques dels / nodes / als àlies i redirecciona URL brutes a URL netes i amigables, entre altres coses.

6. Errors 404

altre dels factors que poden empitjorar el posicionament SEO (a més de generar una mala experiència d'usuari) són els errors de pàgina 404. Un dels mòduls per gestionar el millor possible aquesta situació és:

 • Custom error: Permet personalitzar el missatge per als codis d'estat 403 (accés denegat) i 404 (no trobat).  
 • Search 404: En lloc de mostrar un error 404 el mòdul realitza una recerca a la web amb les paraules que la URL.
Tots aquests mòduls ens ajuden a millorar el SEO de la nostra web Drupal, però, hem de tenir cura amb instal·lar mòduls indiscriminadament. Generalment, com més mòduls incloguem en el nostre Drupal, més pesarà la nostra web i pitjor serà la velocitat de càrrega. Per això és necessari fer una selecció del que realment necessitem i el que no.